Kwas cytrynowy 113g
- Naturalny środek konserwujący
Jeśli masz ochotę na kiełkowanie, jesteś już zaznajomiony z kwasem cytrynowym, naturalnym konserwantem występującym zwykle w owocach cytrusowych, takich jak cytryny i limonki. Kwas cytrynowy pomaga hamować powstawanie pleśni i innego wzrostu bakterii, co jest zbyt powszechnym zjawiskiem podczas kiełkowania w słoiku z powodu wysokiej temperatury i wilgotności. Kwas cytrynowy jest również przydatny do konserwowania warzyw i przetworów owocowych.
Kwas cytrynowy jest kwasem spożywczym, który występuje w wielu naturalnych pokarmach. Może być stosowany w celu zmniejszenia psucia się kiełków poprzez dodanie 1 łyżeczki. za kwartę, aby namoczyć i spłukać wodę.
Kwas cytrynowy jest również przydatny w konserwowaniu, suszeniu lub mrożeniu żywności. Może być stosowany do zachowania zawartości witaminy C, opóźniania psucia i zapobiegania przebarwieniom. Użyj 1 łyżeczki. na kwartę wody lub soku dla większości owoców i warzyw.
Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu po otwarciu.
Składniki: czysty kwas cytrynowy.